poniedziałek, 7 maja 2018

Jadłospis 07.05. - 11.05.2018r.

DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK

    PONIEDZIAŁEK
 
        07.05.2018  r.


    




Chleb  pszenno - żytni  z masłem.
Składniki: mąka  pszenna, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
Szynka  drobiowa.
Składniki: orzechy laskowe, mleko, serwatka.
Ogórek kiszony.
Szczypiorek
Dżem  100%  z owoców.
Składniki: 55g  truskawka, 45 g  czerwona  porzeczka.

Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.
Zupa  z fasolką białą i ziemniakami.
Składniki: szyje  z indyka, seler,  marchew, pietruszka, fasolka biała  konserwowa, ziemniaki, przyprawy.
Sos  mięsno – pomidorowy.
Składniki: mięso mielone z łopatki,masło  klarowane/laktoza/, koncentrat pomidorowy,mąka pszenna/gluten,
Makaron jasny.
Składniki:  mąka pszenna/gluten/, jaja.

Ser  żółty – tarty.      
Składniki:  mleko /laktoza/.

Mix  herbat  z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata „Malina”, herbata  „Mięta” ,cytryna, cukier.
Chleb  pszenno- żytni z masłem  ziołowym.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka  żytnia /gluten/, masło /laktoza/, zioła prowansalskie.

Jogurt   owocowy.
Składniki: mleko/laktoza/, żywe kultury bakterii.


     WTOREK    
    
    08.05.2018 r. 




Chałka  drożdżowa                  z masłem.
Składniki:mąka pszenna/gluten/, drożdże, jaja, masło/laktoza/.
Kakao  na mleku
Składniki: mleko /laktoza/,soja.

Twaróg w plasterkach.

Dżem  jagodowy.
Składniki: jagody, woda, substancja  żelująca, kwas  cytrynowy.





Jarzynowa  czysta z  makaronem „literki”       z dodatkiem natki  pietruszki.
Składniki: szyje  z indyka, seler, marchew, pietruszka,mąka pszenna /gluten/, jaja, sól.
Kotlet z kurczaka w panierce.
Składniki: filet  z kurczaka,mąka pszenna /gluten/, buła tarta /gluten/,jaja, olej.
Ziemniaki  purree  z mlekiem.
Składniki: ziemniaki gotowane, mleko /laktoza/.
Sałatka  z pomidorów  z dodatkiem jogurtu naturalnego  i  szczypiorku.
Składniki: pomidor, jogurt naturalny /laktoza/, szczypior.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.
Marchewka  tarta  z jabłkiem
Składniki: marchew  świeża, jabłko.

Paluszki  kukurydziane.            
Składniki: mąka kukurydziana.                                                                                                                                                                                                                                            


ŚRODA 
    
 09.05.2018 r. 


    











Chleb  razowy  z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka żytnia/gluten/, słód  żytni,skrobia pszenna, serwatka  w proszku.
Rolada  ustrzycka.
Składniki: mleko, żywe  kultury  bakterii.
Sałata  lodowa
Rzodkiewka.
Dżem  jagodowy.
Składniki: jagody, woda, substancja  żelująca, kwas  cytrynowy.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki:herbata  ekspresowa, cukier, cytryna.
Zupa  z  kaszą  jaglaną.
Składniki: szyje  z indyka, marchew, pietruszka, seler, kasza  jaglana, przyprawy.
Bigos  z kapusty kiszonej i białej.
Składniki: kapusta kiszona, kapusta biała, mięso z łopatki, koncentrat pomidorowy, przyprawy.
Bułka pszenna  1/2  szt.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, woda, sól.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.


Wafelek  ryżowy-naturalny.
Składniki: ryż  brązowy

                                   
Banan  ½  szt.

          
  CZWARTEK
      10.05.2018 r.        
    

Chleb  pszenno -żytni              z masłem.
Składniki: mąka  pszenna/gluten/, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
Pasztet  królewski.
Składniki: tłuszcz wieprzowy, mięso wieprzowe, wątroba, kasza manna/gluten/, soja.
Pomidor.
Sałata lodowa.
Dżem  jagodowy.
Składniki: jagody, woda, substancja  żelująca, kwas  cytrynowy.
Herbata  z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.
Cebulowa  z groszkiem  ptysiowym.
Składniki: szyje z indyka, cebula, seler, marchew, pietruszka, mąka pszenna/gluten/, jaja.
Bitki z szynki wieprzowej  w sosie.
Składniki: mięso z szynki  wieprzowej, masło  klarowane/laktoza/, mąka pszenna /gluten/,
śmietana/ laktoza/.
Kasza  jęczmienna na sypko.
Składniki: kasza  jęczmienna /gluten/, woda,sól.
Sałatka  z buraków.
Składniki: buraki, sól, cebula.
Napar z herbaty malinowej.
Składniki:
herbata „Malina” – podwójna ilość.
Kisiel  - produkcja własna.
Składniki:  syrop  malinowy, mąka ziemniaczana.


      
          PIĄTEK               

11.05.2018 r.




Chleb  pszenno -żytni              z masłem.
Składniki: mąka  pszenna/gluten/, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
Jajko  gotowane.
Składniki: jaja.
Majonez  kielecki.
Składniki: jaja, gorczyca, olej.
Pikle kanapkowe.
Składniki: ogórek, sól, koper.
Nutella  orzechowa.
Składniki:cukier,orzechy laskowe, kakao,  serwatka w proszku,soja.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Herbata  z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.
Zupa  z kalafiorem z dodatkiem kaszy  manny.
Składniki: szyje  z indyka, seler, marchew, pietruszka, kalafior, kasza manna /gluten/.
Knedle ziemniaczana z truskawką.
Składniki: ziemniaki, mąka ziemniaczana, truskawka, jaja.
Masło rozpuszczone do polania.
Składniki: mleko /laktoza/.
Cukier – dodatek.
Kompot   truskawkowy.
Składniki:  truskawki, woda, cukier
Chleb  pszenno -żytni              z masłem.
Składniki: mąka  pszenna/gluten/, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
Pasta  z łososia.
Składniki: ryba, musztarda/gorczyca/, przyprawy.

Herbata  z cukrem      i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.





Składniki  napisane  pogrubioną  czcionką  są alergenami.                                                                                                
Dokładna informacja o wszystkich pozostałych składnikach zawartych w gotowych potrawach do wglądu u Intendenta Szkoły. W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do naturalnej wody źródlanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Konsultacje z rodzicami

  W dniach 18.10. - 22.10.2021r. w godzinach 15:00 - 16:00 planujemy zorganizować indywidualne konsultacje z rodzicami dotyczące omówienia w...