niedziela, 13 maja 2018

Jadłospis 14.05. - 18.05.2018r.

DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK

    PONIEDZIAŁEK
 
        14.05.2018  r.


    




Chleb  pszenno - żytni  z masłem.
Składniki: mąka  pszenna, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
Parówka  grzana.
Składniki: mięso wieprzowe44%, tłuszcz wieprzowy, mięso wołowe, aromaty/mleko,soja/.
Musztarda  miodowa.
Składniki: gorczyca.
Keczup  łagodny.
Składniki:  205 g pomidorów  użyto  do  produkcji  100g gotowego  produktu.
Pomidor cherry -  żółty.
Dżem  100%  z owoców.
Składniki: czarna porzeczka 65%, jeżyna 35%,  woda, substancja  żelująca, kwas  cytrynowy.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.
Zupa  pomidorowa z ryżem – zabielana.
Składniki: szyje  z indyka, seler,  marchew, pietruszka, koncentrat  pomidorowy,śmietana /laktoza/, przyprawy.

Makaron jasny.
Składniki:  mąka pszenna/gluten/, jaja.

Mus  truskawkowy.      
Składniki: truskawki   miksowane.

Woda z sokiem miętowym i malinowym.
Składniki: sok „Malina”, syrop  „miętowy”, cytryna.
Chleb  pszenno- żytni z masłem  ziołowym.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka  żytnia /gluten/, masło /laktoza/, zioła prowansalskie.

Jogurt   naturalny.
Składniki: mleko/laktoza/, żywe kultury bakterii.


     WTOREK    
    
    15.05.2018 r. 




Bułka  pszenna z masłem.
Składniki:mąka pszenna/gluten/,  masło/laktoza/.
Schab  sopocki.
Składniki: mięso wieprzowe65% woda, skrobia kukurydziana, aromat/seler/, soja  i produkty pochodne.
Szczypiorek.
Serek  topiony.
Dżem  czarna porzeczka-jeżyna.
Składniki: czarna porzeczka 65%, jeżyna 35%,  woda, substancja  żelująca, kwas  cytrynowy.
Rosół  z makaronem „zacierka” z dodatkiem natki  pietruszki.
Składniki: szyje  z indyka, seler, marchew, pietruszka,mąka pszenna /gluten/, jaja, sól.
Filet z łososia pieczony w piekarniku.
Składniki: ryba,  sól, pieprz, koperek.
Ryż  biały  z  ziołami.
Składniki: ryż biały  długoziarnisty, kurkuma, czosnek,majeranek, lubczyk,olej.
Surówka z kapusty kiszonej  z dodatkiem przyprawy carry.
Składniki: kapusta kiszona, marchew  świeża, cukier, pieprz,olej, przyprawa carry.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.
Rogalik  maślany       z masłem. 
Składniki: mąka pszenna / gluten/, drożdże, woda, sól.

Herbata z cukrem i cytryną.                                                                                                                                                                                                                          


ŚRODA 
    
 16.05.2018 r. 


    











Chleb  razowy  z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka żytnia/gluten/, słód  żytni,skrobia pszenna, serwatka  w proszku.
Ser  żółty.
Składniki: mleko /laktoza/,
Sałata  lodowa.
Schab sopocki.
Składniki: mięso wieprzowe65% ,woda, skrobia kukurydziana, aromat/seler/, soja  i produkty pochodne.
Rzodkiewka.
Dżem  czarna porzeczka-jeżyna.
Składniki: czarna porzeczka 65%, jeżyna 35%,  woda, substancja  żelująca, kwas  cytrynowy.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki:herbata  ekspresowa, cukier, cytryna.
Zupa – krupnik z kaszą  jęczmienną.
Składniki: szyje  z indyka, marchew, pietruszka, seler, kasza jęczmienna, przyprawy.
Pieczona  martadela  -  satelitki.
Składniki: mięso wieprzowe, białko sojowe, mleko/laktoza/, seler.
Ziemniaki puree  ze  śmietaną.
Składniki: ziemniaki  gotowane, śmietana /laktoza/.
Marchewka  z groszkiem.
Składniki: marchew  świeża, groszek  konserwowy, masło  klarowane /laktoza/, mąka pszenna /gluten/.
Napój z soku jabłkowego.
Składniki: 100 %  sok  jabłkowy, woda.


Wafelek  ryżowy-naturalny.
Składniki: ryż  brązowy

Sałatka  owocowa.
Składniki: gruszka, jabłko, truskawka.                                  


          
  CZWARTEK
      17.05.2018 r.        
    

Chleb  pszenno -żytni              z masłem.
Składniki: mąka  pszenna/gluten/, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
Serek  „Danio”
Składniki: tłuszcz wieprzowy, mięso wieprzowe, wątroba, kasza manna/gluten/, soja.
Rolada ustrzycka- ser  wędzony.

Dżem  czarna porzeczka-jeżyna.
Składniki: jagody, woda, substancja  żelująca, kwas  cytrynowy.
Kakao na mleku.
Składniki: mleko, kakao/soja/.
Pieczarkowa  z groszkiem ptysiowym.
Składniki: szyje z indyka, pieczarka, seler, marchew, pietruszka, mąka pszenna/gluten/, jaja, śmietana /laktoza/.
Pieczeń z szynki wieprzowej  w sosie.
Składniki: mięso z szynki  wieprzowej, masło  klarowane/laktoza/, mąka pszenna /gluten/,
śmietana/ laktoza/.
Ziemniaki   gotowane.
Składniki: ziemniaki  gotowane,woda.
Surówka  kalarepki  i świeżej  papryki.
Składniki: kalarepka, papryka świeża, majonez.
Kompot z rabarbaru.
Składniki: rabarbar, cukier, woda.

Jabłko  w plasterkach.

Paluszki  kukurydziane.            
Składniki: mąka kukurydziana.            
      
          PIĄTEK               

18.05.2018 r.




Chleb  pszenno -żytni              z masłem.
Składniki: mąka  pszenna/gluten/, mąka żytnia /gluten/,  masło /laktoza/.
Pasta z ryby.
Składniki: twaróg /laktoza/, ryba w oleju.
Pomidor  malinowy.
Sałata  lodowa.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Herbata  z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.
Zupa buraczkowa z warzywami - zabielana.
Składniki: szyje  z indyka, seler, marchew, pietruszka, śmietana /laktoza/.
Jajko sadzone.
Składniki:  jaja, masło  klarowane/laktoza/.
Ziemniaki  młode  z  koperkiem.
Składniki: ziemniaki młode gotowane, koperek.
Mizeria z jogurtem naturalnym.
Składniki: ogórek zielony, jogurt naturalny/laktoza/.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki:  herbata ekspresowa, woda, cukier.
Chleb  pszenno -żytni              z masłem.
Składniki: mąka  pszenna/gluten/, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.

Nutella  orzechowa.
Składniki:cukier,orzechy laskowe, kakao,  serwatka w proszku,soja.                 
Herbata  z cukrem      i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.








Składniki  napisane  pogrubioną  czcionką  są alergenami.                                                                                                   
Dokładna informacja o wszystkich pozostałych składnikach zawartych w gotowych potrawach do wglądu u Intendenta Szkoły. W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do naturalnej wody źródlanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Udanych, bezpiecznych wakacji! :-)