piątek, 18 maja 2018

Jadłospis 21.05. - 25.05.2018r.

DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK

    PONIEDZIAŁEK
 
        21.05.2018  r.


    




Chleb  pszenno - żytni  z masłem.
Składniki: mąka  pszenna, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
Ser  żółty   „Edamski”.
Składniki:mleko krowie pasteryzowane, podpuszczka mikrobiologiczna, kultury  bakterii mlekowych.

Ogórek  zielony.


Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

            W Y C I E C Z K A

Bułka  kajzerka  z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, woda, sól,
Szynkowa  drobiowa.
Składniki:
Rurka  kukurydziana bez-polewy 1 szt.
Składniki: cukier, olej roślinny, serwatka,
Woda n/gazowana 500ml „ Dobrowit”  1 szt.

Cukierki   mleczne.




Jogurt  owocowy    125 ml.
Składniki: mleko/laktoza/, żywe kultury bakterii.


     WTOREK    
    
    22.05.2018 r. 




Chleb  pszenno- żytni z masłem.
Składniki: mąka  pszenna, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
Schab  sopocki.
Składniki: mięso wieprzowe65% woda, skrobia kukurydziana, aromat/seler/, soja  i produkty pochodne.
Pomidor  malinowy.

Dżem  truskawkowy.
Składniki: truskawki 40% , cukier, woda, kwas cytrynowy, kwas  askorbinowy.
Kawa  z mlekiem.
Składniki: mleko/laktoza/, orkisz.
Zupa – krupnik z dodatkiem natki  pietruszki.
Składniki: szyje  z indyka, seler, marchew, pietruszka,kasza  jęczmienna/gluten/, jaja, sól.
Ryba panierowana „Sola”.
Składniki: ryba,  bułka tarta/gluten/, mąka pszenna /gluten/,sól, jaja, olej.
Ziemniaki młode z koperkiem.
Składniki:  ziemniaki młode, koperek.

Kalarepka na gęsto na maśle klarowanym.
Składniki: kalarepka, masło klarowane/laktoza/, mąka pszenna /gluten/.

Napój z soku jabłkowego.
Składniki: 100%  z soku  jabłkowego, woda.
Bułka maślana  z masłem.
Składniki: mąka pszenna / gluten/, drożdże, woda, sól.

Tarta  marchewka.     
Składniki: marchew, cukier,                                                                                                                                                                                             


ŚRODA 
    
 23.05.2018 r.  


    











Chleb  razowy  z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka żytnia/gluten/, słód  żytni,skrobia pszenna, serwatka  w proszku.
Twarożek  z jogurtem.
Składniki: twaróg /laktoza/,  jogurt  naturalny /laktoza/.
Rzodkiewka.

Dżem  czarna porzeczka-jeżyna.
Składniki: czarna porzeczka 65%, jeżyna 35%,  woda, substancja  żelująca, kwas  cytrynowy.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki:herbata  ekspresowa, cukier, cytryna.
Żurek  z maślanki  z  warzywami.
Składniki: szyje  z indyka, marchew, pietruszka, seler, maślanka/laktoza/, przyprawy.
Gulasz  wieprzowy.
Składniki: mięso  z szynki wieprzowej, masło  klarowane/laktoza/, mąka pszenna/gluten/, śmietana/laktoza/.

Bułka pszenna  ½  szt.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, sól, woda.

Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna, woda.


Wafelek  ryżowy-naturalny.
Składniki: ryż  brązowy

Owoc  - kiwi  w plasterkach

          
  CZWARTEK
      24.05.2018 r.        
    

Chleb  pszenno -żytni              z masłem.
Składniki: mąka  pszenna/gluten/, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
Pasta  mięsna.
Składniki:  mięso wieprzowe   gotowane, majonez /jaja, gorczyca/.
Papryka  świeża.
Sałata  lodowa.
Dżem  truskawkowy.
Składniki:truskawki 40% , cukier, woda, kwas cytrynowy, kwas  askorbinowy.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.
Jarzynowa  czysta  z  makaronem „zacierka”.
Składniki: szyje z indyka, pieczarka, seler, marchew, pietruszka, mąka pszenna/gluten/, jaja.
Rolada  wieprzowa ¼ szt.  w sosie.
Składniki: mięso z szynki  wieprzowej, masło  klarowane/laktoza/, mąka pszenna /gluten/,
śmietana/ laktoza/.
Kluski  śląskie - produkcja  własna.
Składniki: ziemniaki  gotowane, mąka ziemniaczana, jaja, woda.
Sałatka z kapusty czerwonej.
Składniki: kapusta czerwona  gotowana, cebula, pieprz, cukier, sól.
Woda  z cytryną.
Składniki:  woda  źródlana, cytryna.

Serek  „Danio”  waniliowy.
Składniki: mleko /laktoza/.

Paluszki  kukurydziane.            
Składniki: mąka kukurydziana.            
      
          PIĄTEK               

25.05.2018 r.




Chleb  pszenno -żytni              z masłem.
Składniki: mąka  pszenna/gluten/, mąka żytnia /gluten/,  masło /laktoza/.
Pasta  pomidorowa z rybą.
Składniki: ryba, musztarda /gorczyca/.
Ogórek  kiszony.

Dżem  truskawkowy.
Składniki: truskawki 40% , cukier, woda, kwas cytrynowy, kwas  askorbinowy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Herbata  z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.
Ziemniaczana  z dodatkiem fasolki szparagowej.
Składniki: szyje  z indyka, seler, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, ziemniaki.
Ryż biały na mleku.
Składniki:  ryż biały długoziarnisty, mleko/laktoza/.
Jabłka  tarte  z nutą  cynamonu.
Składniki: jabłka, cynamon mielony.
Masło  rozpuszczone do polania.
Składniki: masło osełka /laktoza/.

Cukier  - dodatek.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki:  herbata ekspresowa, woda, cukier.
Chleb  pszenno -żytni              z masełkiem ziołowym.
Składniki: mąka  pszenna/gluten/, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/, zioła  prowansalskie.
Szczypiorek.
        
Herbata  z cukrem      i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.







Składniki  napisane  pogrubioną  czcionką  są alergenami.                                                                                                    Dokładna informacja o wszystkich pozostałych składnikach zawartych w gotowych potrawach do wglądu u Intendenta Szkoły. W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do naturalnej wody źródlanej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Udanych, bezpiecznych wakacji! :-)