sobota, 3 grudnia 2016

Jadłospis 05.12. - 09.12.2016r.

PONIEDZIAŁEK     05.12.2016 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło/laktoza/.
Szynka drobiowa.
Składniki: mięso z indyka.
Pomidor limo, cebula w kostkę.
Składniki: pomidor, cebula.

Herbata czarna z cukrem i cytryną.

Obiad:
Pomidorowa z jarzynami  zabielana  z makaronem zwierzątka.                  
Składniki: seler, marchew, pietruszka,  śmietanka /laktoza/,maka pszenna/gluten/
Kotlet mielony z dodatkiem ryżu i natki pietruszki.
Składniki: mięso wieprzowe, ryż biały, jaja, bułka tarta /gluten/, olej.
Ziemniaki puree z masłem.
Składniki:ziemniaki, masło /laktoza/.
Mizeria z jogurtem naturalnym.
Składniki: ogorek zielony, jogurt naturalny /laktoza/.
Sok 100%  jabłko - rabarbar.
Składniki: sok  „DOLINA  ŁOBZANKI”.

Podwieczorek:
Chleb zapiekany w piekarniku z masłem.
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło/laktoza/.
Miód  wielokwiatowy.
Składniki:miód z nektarów kwiatów.
Kakao na mleku.
Składniki:mleko/laktoza/, cukier, kakao /soja/.

WTOREK       06.12.2016 r.   MIKOŁAJ
Śniadanie:
Chleb pszenno-żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/

Pasta  mięsna z ogórkiem kiszonym.
Składniki: szynka wieprzowa, ogórek kiszony, majonez/ jaja,gorczyca/.
Papryka  żółta  świeża.
Koperek świeży.

Kawa z orkiszem na mleku.
Składniki: mleko /laktoza/, orkisz.

Obiad:
Ziemniaczana z warzywami i lubczykiem.
Składniki: porcje rosołowe, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki.
Filet z indyka w sosie zabielanym.
Składniki: filet z indyka,przyprawy, śmietanka /laktoza/mąkapszenna /gluten/.
Makaron jasny.
Składniki: makaron  /gluten/.
Sałatka z fasolki zielonej z cebulą czerwoną.
Składniki: fasola szparagowa cięta, cebula czerwona, przyprawy.
Herbata czarna z  cytryną i laską cynamonu.
OKAZJONALNIE - CZEKOLADKA

Podwieczorek:
Jabłko  w plasterkach.


Chleb z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/.

Herbata  malinowa z cukrem.
Składniki: herbata MALINA, cukier.

ŚRODA   07.12.2016 r.
Śniadanie:
Chleb razowy z masłem.
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia  2000 /gluten/, mąka sojowa, masło /laktoza/
Parówka grzana.
Składniki: mięso z szynki wieprzowej.
Keczup.
Ogórek zielony.
Herbata czarna z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspersowa, cukier, cytryna.

Obiad:
Pieczarkowa z warzywami z dodatkiem prażonych ziaren z dyni  i słonecznika- -zabielana.
Składniki: szyje z indyka, seler, marchew, pietruszka, pieczarka, śmietanka /laktoza/.
Bigos z kapusty kiszonej i białej.
Składniki:kapusta kiszona, kapusta biała, wędlina z szynki, przyprawy,koncentrat pomidorowy.
Bułka pszenna  1/4szt..
Składniki: mąka pszenna /gluten/.
Herbata miętowa i cytrynowa z cukrem.
Składniki: herbata MIĘTA,CYTRYNA

Podwieczorek:
Chleba  pszenno- -żytni.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/.
Nutella  orzechowa.
Składniki: orzechy laskowe.
Kawa mleczna  z orkiszem.
Składniki: mleko /laktoza/, kawa /orkisz, soja/.

CZWARTEK         09.12.2016 r.
Śniadanie:
Chleb  pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/.
Twaróg  z  jogurtem.
Składniki: twaróg /laktoza/, jogurt naturalny /laktoza/.
Dżem 100 %  truskawkowy.
Kakao  na  mleku.
Składniki:mleko/laktoza/, cukier, kakao /soja/.

Obiad:
Jarzynowa  czysta z makaronem  „muszelka” z dodatkiem brokuła.
Składniki:seler,pietruszka,marchew,brokuł makaron /gluten/.
Ryba „Miruna” w panierce
Składniki: filet z kurczaka,mąka pszenna/gluten/, olej.
Ziemniaki puree z mlekiem.
Składniki: ziemniaki, mleko/laktoza/.
Sałata lodowa z przyprawą carry.
Składniki: sałata lodowa, jogurt  naturalny /laktoza/, przyprawa.
Herbata czarna z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

Podwieczorek:

Chleb  pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/.
Sok 100 %  pomarańcza  z jabłkiem.
Składniki: sok z zagęszczonych soków:
50 % pomarańczy
50 % jabłek.

PIĄTEK                09.12. 2016 r.
Śniadanie:
Chleb  pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/.

Łosoś  wędzony.
Składniki: ryba.
Szczypior.
Rzodkiewka.

Herbata czarna z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

Obiad:
Barszcz z buraków miksowany z dodatkiem fasoli  czerwonej- zabielany.
Składniki: szyje z indyka, seler, marchew, pietruszka, fasola czerwona, majeranek, śmietanka /laktoza/.
Grzanki z chleba.
Składniki:mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/.
Ryż biały na mleku  z tartym  jabłkiem polany masełkiem topionym,                     posypany cynamonem..
Składniki: ryż biały długoziarnisty, masło /laktoza/, cukier, cynamon, jabłka.
Napar z herbaty malinowej  z cytryną.
Składniki : podwójna ilość herbata MALINA,  cytryna.

Podwieczorek:
Tarta  marchewka  z  dodatkiem jogurtu.
Składniki : marchew  świeża,   jogurt naturalny /laktoza/.

Pałeczka  kukurydziana.


Składniki napisane pogrubioną  czcionką  są alergenami.                                                                                                    Dokładna informacja o wszystkich pozostałych składnikach zawartych w gotowych potrawach do wglądu u Intendenta Szkoły. W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do naturalnej wody źródlanej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Udanych, bezpiecznych wakacji! :-)