niedziela, 11 grudnia 2016

Jadłospis 12.12. - 16.12.2016r.

PONIEDZIAŁEK     12.12.2016 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło/laktoza/.
Rolada  ustrzycka.
Składniki: mleko /laktoza/.
Tarta  rzodkiewka.
Składniki: rzodkiewka.
Koper  świeży.
Składniki : koperek.
Kawa  z orkiszem na mleku.
Składniki: mleko /laktoza/, orkisz.

Obiad:
Kapuśniak z  kapusty kiszonej z ziemniakami z dodatkiem majeranku.        
Składniki: seler, marchew, pietruszka, kapusta  kiszona.
Makaron  świderki.
Składniki: makaron /gluten/.
Sos  mięsno - pomidorowy.
Składniki: mięso wieprzowe  mielone, koncentrat pomidorowy.
Herbata malinowa z cukrem.
Składniki: herbata MALINA, cukier.
Jogurt naturalny z polewą owocową.
Składniki : mleko /laktoza/.

Podwieczorek:
Chleb  pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia 700, /gluten/, masło/laktoza/.
Nutella  orzechowa.
Składniki:  kakao /soja/, orzechy  laskowe.

Herbata malinowa z cytryną.
Składniki: herbata MALINAcytryna.

WTOREK        13.12.2016 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/

Pasztet  królewski.
Składniki: mięso wieprzowe, soja, gluten.
Kiełki  brokuła.

Herbata czarna z  cytryną  z cukrem i cytryną.
Składniki : herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

Obiad:
Rosół z makaronem zacierka.
Składniki: porcje rosołowe, marchew, seler, pietruszka, makaron /gluten/.
Filet z kurczaka, sos zabielany.
Składniki: filet z indyka,przyprawy, śmietanka/laktoza/,                             mąka  pszenna /gluten/.
Ziemniaki.
Składniki: ziemniaki.
Surówka z selera  świeżego i świeżej kolorowej  papryki,  szczypiorek.
Składniki: seler świeży, papryka świeża, majonez /jaja, gorczyca/.
Herbata czarna z  cytryną  z cukrem i cytryną.
Składniki : herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

Podwieczorek:
Sandwicze: chleb  smarowany  kremowym serkiem topionym.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, białka mleka, masło /laktoza/.
Szczypior.
Herbata  malinowa z cukrem.
Składniki: herbata MALINA, cukier.

ŚRODA 14.12.2016 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna500, mąka żytnia 700 /gluten/, masło /laktoza/.
Baleron  gotowany.
Składniki: mięso wieprzowe, soja i pochodne, seler.
Pomidor  czekoladowy.

Herbata czarna z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspersowa, cukier, cytryna.

Obiad:
Szpinakowa  z ziemniakami  zabielana.
Składniki: szyje z indyka, seler, marchew, szpinak baby, śmietanka /laktoza/, ziemniaki.
Gulasz z szynki wieprzowej,
Składniki: mięso wieprzowe z szynki, mąka pszenna/gluten/.
Ryż biały na sypko.
Składniki: ryż biały długoziarnisty.
Surówka z porów, jabłek z dodatkiem majonezu.
Składniki: por, jabłka, majonez /jaja, gorczyca/.
Herbata miętowa i cytrynowa z cukrem.
Składniki: herbata MIĘTA,CYTRYNA.

Podwieczorek:
Chleba  pszenno- -żytni.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/.
Nutella  orzechowa.
Składniki: orzechy laskowe.
Kawa mleczna  z orkiszem.
Składniki: mleko /laktoza/, kawa /orkisz, soja/.

CZWARTEK       15.12.2016 r.
Śniadanie:
Chałka drożdżowa z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, woda, cukier, jaja, masło /laktoza/.

Płatki  kukurydziane  z mlekiem.
Składniki: mleko /laktoza/.

Żurawina.

Obiad:
Marchewkowa  zabielana.
Składniki:seler, pietruszka,marchew, śmietanka /laktoza/
Grzanki  z  chleba.
Składniki:mąka pszenna, mąka żytnia  2000 /gluten/.
Kotlet schabowy  panierowany.
Składniki: schab b/kości, jaja, mąka pszenna/gluten/,bułka tarta /gluten/olej.
Sałatka z ziemniaków i ogórka kiszonego.
Składniki: ziemniaki, ogórek  kiszony, jogurt  naturalny /laktoza/, majonez /jaja, gorczyca/, koper, cebula.
Herbata czarna z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

Podwieczorek:
Chleb  pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/.

Owoc - Kiwi w plastrach.

PIĄTEK                09.12. 2016 r.
Śniadanie:
Chleb  pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/.

Pasta z  makreli i twarogu.
Składniki: ryba, twaróg /laktoza/.
Szczypior.


Herbata czarna z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

Obiad:
Krupnik  z warzywami i kaszą  jęczmienną, natka pietruszki.
Składniki: szyje z indyka, seler, marchew, pietruszka, kasza jęczmienna /gluten/.

Jajko gotowane.
Składniki: jaja.
Sos musztardowy zabielany.
Składniki: musztarda/gorczyca/,śmietanka /laktoza/, mąka pszenna /gluten/.
Surówka z marchewki  z prażonymi pestkami  dyni  i słonecznika.
Składniki: marchew, pestki słonecznika i dyni, biały pieprz.
Napar z herbaty malinowej  z cytryną.
Składniki : podwójna ilość herbata MALINA,  cytryna.

Podwieczorek:
Sok z pomarańczy – własna produkcja.
Składniki : pomarańcza.

Chleb z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/.


Składniki napisane pogrubioną  czcionką  są alergenami.                                                                                                    Dokładna informacja o wszystkich pozostałych składnikach zawartych w gotowych potrawach do wglądu u Intendenta Szkoły. W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do naturalnej wody źródlanej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spotkanie z higienistką

W piątek nasze przedszkole odwiedziła higienistka. Przeprowadziła pogadankę nt. higieny osobistej. Pokazała, jak prawidłowo myć rączki! Pon...