niedziela, 12 marca 2017

Jadłospis 13.03. - 17.03.2017r.

PONIEDZIAŁEK     13.03.2017 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło/laktoza/.
Szynka ze spiżarni Bergera.
Składniki:  mięso wieprzowe z szynki.
Papryka  świeża.
Jabłko w plasterkach.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata, cukier, cytryna.

Obiad:
Rosół z lanym ciastem z warzywami         i  natką pietruszki..
Składniki:  seler, marchew, pietruszka, mąka pszenna /gluten/,jaja.
Makaron jasny.
Składniki: maka pszenna /gluten/.
Sos myśliwski z wędliną.
Składniki: wędlina, koncentrat pomidorowy, ogórek kiszony,cebula,mąka pszenna/gluten/, śmietanka /laktoza/.
Herbata  malinowa z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata MALINA,cukier, cytryna.

Podwieczorek:
Jogurt  owocowy.



Chleb pszenno - żytni  z masłem  z dżemem.
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło/laktoza/.



WTOREK        14.03.2017 r.
Śniadanie:
Chleb  pszenno - żytni  z masłem.
Składniki:  mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło/laktoza/.
Twaróg  z  jogurtem.
Składniki: ser, masło /laktoza/,  mleko /laktoza/.
Dżem  100%.
Kakao na mleku.
Składniki: mleko /laktoza/, soja.

Obiad:
Szczawiowa z zacierką zabielana.
Składniki: szczaw konserwowy, marchew, seler, pietruszka, mąka pszenna /gluten/.
Udziec z kurczaka  z dodatkiem bazylii.
Składniki: udziec z kurczaka, masło klarowane, bazylia, papryka sypka.
Ziemniaki puree z  mlekiem.
Składniki: ziemniaki, mleko /laktoza/.
Sałatka z kalafiora świeżego z dodatkiem musztardy  francuskiej.
Składniki: kalafior  świeży, musztarda francuska /gorczyca/,
Herbata  miętowa  cytryną.
Składniki : herbata MIĘTA,  cytryna.

Podwieczorek:
Podpłomyki  b/cukru.
Składniki: mleko, soja.

Kisiel  z kompotu  zagęszczony mąką ziemniaczaną.
Składniki: kompot  truskawkowy  ze słoja, mąka  ziemniaczana /gluten/.

ŚRODA  15.03.2017 r.
Śniadanie:
Bułka z masłem.
Składniki: mąka  pszenna /gluten/, masło/laktoza/.
Baleron  gotowany.
Składniki: mięso  wieprzowe.
Pomidor.

Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

Obiad:
Jaglanka i  jarzynami  z dodatkiem  natki pietruszki.
Składniki: seler, marchew, pietruszka, kasza  jaglana, natka pietruszki.
Kluski ziemniaczane z mięsem.
Składniki: ziemniaki, mąka ziemniaczana,/gluten/, jaja.
Sos chrzanowo - cytrynowy ze śmietanką.
Składniki: chrzan konserwowy, mąka  pszenna/gluten/, śmietanka /laktoza/.
Kompot z wiśni drylowanych..
Składniki: wiśnie  drylowane ze  słoja.

Podwieczorek:
Koktajl  truskawkowy.
Składniki:maślanka /laktoza/
truskawki mrożone.

Wafle  suche  do  chrupania.

CZWARTEK    16.03.2017 r.
Śniadanie:
Chleb  pszenno-żytni z masłem.
Składniki:  mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło/laktoza/.
Łosoś  wędzony.
Składniki:  ryba.
Szczypior.
Żurawina  suszona.

Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

Obiad:
Jarzynowa z groszkiem zielonym               i świeżym  koperkiem- zabielana.
Składniki: seler, pietruszka, marchew, groszek konserwowy, śmietanka /laktoza/.
Pieczeń  z szynki wieprzowej  w sosie zabielanym.
Składniki: mięso z szynki b/k, cebula, mąka pszenna/gluten/, masło klarowane /laktoza/, śmietanka /laktoza/.
Ryż biały na sypko.
Składniki: ryż długoziarnisty/gluten/.
Marchewka z ogórkiem  z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Składniki: marchew świeża, ogórek konserwowy, jogurt naturalny /laktoza/.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cytryna, cukier.

Podwieczorek:
Mus  jabłkowy – własnej  produkcji  z dodatkiem cynamonu.

Składniki: jabłka, cynamon.

PIĄTEK                17.03.2017 r.
Śniadanie:
Chleb  pszenno - żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna500, mąka żytnia 700 /gluten/, masło /laktoza/.
Ser  żółty  GOUDA.
Składniki: mleko /laktoza/.
Kawior  czarny.


Herbata  miętowa z cytryną.
Składniki: herbata MIĘTA, cytryna.

Obiad:
Krem z papryki świeżej- zabielany z dodatkiem rozmarynu.
Składniki: papryka świeża kolorowa,
 seler, marchew, pietruszka, koncentrat pomidorowy, śmietanka /laktoza/.


Grzanki z chleba pszenno – żytniego.
Składniki: mąka pszenna500, mąka żytnia 700 /gluten/.
Filet  MIRUNA  w panierce ziołowej.
Składniki: ryba, mąka pszenna/gluten/, bułka tarta /gluten/, olej.
Ziemniaki  puree z mlekiem.
Składniki: ziemniaki, mleko /laktoza/.
Sałata  lodowa  z dodatkiem prażonych ziaren z dyni i  jogurtu.
Składniki: sałata lodowa, jogurt naturalny /laktoza/, ziarna prażone z dyni.
Herbata z cytryną i cukrem.
Składniki: herbata, cukier, cytryna.

Podwieczorek:
Biszkopty bezcukrowe.
Składniki:  mąka pszenna /gluten/,  masa  jajeczna.


Pomelo.



Składniki napisane pogrubioną  czcionką  są alergenami.                                                                                                    Dokładna informacja o wszystkich pozostałych składnikach zawartych w gotowych potrawach do wglądu u Intendenta Szkoły. W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do naturalnej wody źródlanej.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Konsultacje z rodzicami

  W dniach 18.10. - 22.10.2021r. w godzinach 15:00 - 16:00 planujemy zorganizować indywidualne konsultacje z rodzicami dotyczące omówienia w...