niedziela, 17 grudnia 2017

Jadłospis 18.12. - 22.12.2017r.

DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK

    PONIEDZIAŁEK

         18.12.2017


    




Chleb pszenno - żytni           z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło /laktoza/.
Schab  cygański.
Składniki: mięso wieprzowe
Ogórek zielony.
Herbata  z  cukrem  i cytryną
Składniki: herbata  ekspresowa, cukier,  cytryna.

II śniadanie: ananas  świeży.
Zupa szczawiowa z ziemniakami - -zabielana  śmietaną.
Składniki: szyje z indyka, seler, marchew, pietruszka, szczaw  konserwowy, ziemniaki,  śmietana /laktoza/.
Sos  mięsno -  pomidorowy.
Składniki: mięso mielone z łopatki, masło  klarowane/laktoza/, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna/gluten/.
Makaron  jasny  świderki.
Składniki: mąka pszenna  makaronowa.
Herbata z cukrem i  cytryną.
Składniki:herbata  ekspresowa, cytryna.
Pałeczki  kukurydziane.
Składniki: kaszka  kukurydziana.





     WTOREK    
     19.12.2017   




Chleb  pszenno -żytni            z  masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka żytnia typ 700, /gluten/. masło/laktoza/.
Pasta  z  wędliny.
Składniki: kiełbasa /białko sojowe,  gorczyca/ musztarda/gorczyca/.
Kakao  na mleku.
Składniki: mleko 2% /laktoza/, kakao /soja/.

II  śniadanie:  ogórek  zielony  w plasterkach.
Szparagowa  z  ryżem.
Składniki: szyje z indyka, seler,  marchew, pietruszka, ryż  biały długoziarnisty.
Kotlet  z kurczaka w panierce  kukurydzianej.
Składniki: pierś  z kurczaka, łamane ziarno kukurydzy 92%,  słód  jęczmienny, jaja, olej.
Ziemniaki  purree z mlekiem.
Składniki: ziemniaki  gotowane, mleko/laktoza/.
Sałata  lodowa  z jogurtem  naturalnym     z  dodatkiem  prażonego  słonecznika.
Składniki: sałata  lodowa, jogurt/laktoza/, słonecznik  prażony.
Kompot  truskawkowy.
Składniki: truskawki  ze  słoja.
Biszkopciki-ciastka.
Składniki: mąka pszenna /gluten/, jaja.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
ŚRODA
      20.12.2017   


    





Chleb pszenno - żytni           z masłem.
Składniki: mąka  pszenna, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
Polędwica z  indyka.
Składniki:
Papryka  świeża.
Kiełki.
Herbata z cytryną  i cukrem.
Składniki: herbata  ekspresowa, cukier, cytryna.

II śniadanie:  rodzynki  suszone.
Rosół z  makaronem  gwiazdka.
Składniki: szyje z indyka, marchew, seler, pietruszka,mąka pszenna /gluten/, jaja.
Gulasz  z szynki  wieprzowej-  zabielany   śmietaną.
Składniki: mięso z szynki  wieprzowej, masło  klarowane/laktoza/,mąka pszenna  /gluten/, śmietana /laktoza/.
Kasza  jęczmienna  na sypko.
Składniki: gluten.
Sałatka  z buraków .
Składniki: buraki  gotowane, cebula, przyprawy.
Napój  jabłkowy.
Składniki: woda  źródlana, cytryna.
Galaretka  z kompotu  wiśniowego.
Składniki: kompot  wiśniowy, żelatyna/soja, gorczyca,seler, orzeszki ziemne, sezam/.



          
  CZWARTEK
      21.12.2017       
    
Chleb  pszenno - żytni             z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka żytnia/gluten/, masło /laktoza/ .
Dżem  brzoskwiniowy.
Składniki: brzoskwinia.
Mleko.
Składniki: mleko /laktoza/.
II  śniadanie:  rzodkiewka  w  plasterkach.
Jaglanka  z warzywami.
Składniki: szyje  z indyka, seler, marchew, pietruszka, kasza  jaglana.
Filet  rybny  smażony  sautee.
Składniki: ryba, mąka pszenna/gluten/, olej.
Ziemniaki  puree  z masłem.
Składniki: ziemniaki  gotowane, masło /laktoza/.
Sałatka z kapusty  kiszonej  z grzybami.
Składniki: kapusta  kiszona  gotowana,  grzyby  suszone  gotowane, przyprawy.
Kompot  z suszu  owocowego.
Składniki: jabłka, śliwki, gruszki.
Talarki  ryżowe.
Składniki: może  zawierać  gluten.
      
         PIĄTEK                

22.12.2017 r.




Chleb pszenno - żytni           z masłem.
Składniki: mąka pszenna /gluten/, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło /laktoza/.
Twarożek  Almette.
Składniki: mleko /laktoza/.

Herbata  z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata, cukier, cytryna.
II  śniadanie: jabłko             w plasterkach.
Barszczyk  czerwony czysty.
Składniki: szyje z indyka, marchew, seler, pietruszka, koncentrat  buraczany.
Grzanki .
Składniki:mąka pszenna/gluten/, mąka żytnia/gluten/.
Makaron   gotowany  polany  jogurtem  owocowym.
Składniki: mąka pszenna  makaronowa.
 mleko /laktoza/.

Napój   marchewkowy Kubuś  300 ml..
Składniki:

Jogurt  naturalny 180 ml.
Składniki:mleko/laktoza




Składniki  napisane  pogrubioną  czcionką  są alergenami.                                                                                                    Dokładna informacja o wszystkich pozostałych składnikach zawartych w gotowych potrawach do wglądu u Intendenta Szkoły. W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do naturalnej wody źródlanej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spotkanie z higienistką

W piątek nasze przedszkole odwiedziła higienistka. Przeprowadziła pogadankę nt. higieny osobistej. Pokazała, jak prawidłowo myć rączki! Pon...