sobota, 7 kwietnia 2018

Jadłospis 09.04. - 13.04.2018r.

DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK

    PONIEDZIAŁEK
 
        09.04.2018  r.


    




Bułka pszenna  z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka  żytnia /gluten/, masło /laktoza/.
Parówki  grzane.
Składniki: mięso  wieprzowe,  71%, woda, sól,/soja i produkty pochodne, seler.
Musztarda  miodowa.
Składniki: gorczyca.
Ser  żółty.
Składniki: mleko/laktoza/.
Pomidor  cherry.
Dżem 100%  z owoców.
Składniki: 55g truskawka,   45 g  czerwona  porzeczka.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.
Ogórkowa  z ziemniakami- zabielana.
Składniki: szyje z indyka, seler,  marchew, pietruszka, ogórek kiszony, śmietana /laktoza/, ziemniaki, przyprawy.

Kluski  na parze.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, jaja, drożdże,mleko /laktoza/.

Masło  rozpuszczone  do  polania.
Składniki: masło /laktoza/.

Cukier  - dodatek.
Składniki: cukier biały.

Kompot  z czarnej  porzeczki.
Składniki: czarna  porzeczka w słoju, woda.
Tosty  z  chleba  z masłem  ziołowym.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka  żytnia /gluten/, masło /laktoza/, zioła prowansalskie.

Keczup.
Składniki: 205 g pomidorów użyto  do  wyprodukowania 100g gotowego  produktu.

     WTOREK    
     10.04.2018 r. 




Chleb razowy z masłem.
Składniki: mąka  żytnia/gluten/,słód  żytni, mąka sojowa, masło/laktoza/.

Pasta  mięsna.
Składniki: mięso drobiowe, musztarda/gorczyca/.
Serek  topiony.
Składniki: mleko/laktoza/.

Ogórek  świeży.
Dżem 100% z owoców.
Składniki: 55g  truskawka, 45 g  czerwona  porzeczka.
Kawa mleczna.
Składniki: mleko /laktoza/, kawa  / orkisz/.
Zupa z fasolką szparagową.
Składniki: szyje z indyka, porcje rosołowe, marchew, pietruszka, seler, fasolka szparagowa.
Piersi  z kurczaka duszone w sosie.
Składniki: piersi z kurczaka, masło klarowane/laktoza/, mąka pszenna /gluten/, śmietana /laktoza/.

Ryż  na  sypko.
Składniki: ryż biały  długoziarnisty.

Surówka z selera, marchewki i jabłka.
Składniki: seler korzeniowy, marchew, jabłko, majonez /jaja, gorczyca/.

Napar  z herbaty malinowej  z cukrem.
Składniki: herbata „Malina” -podwójna ilość, cukier, cytryna.
Sok  jabłko- gruszka 200ml.                         
Składniki: 50%  z soku jabłkowego,     50 %  z soku  gruszkowego.                   

                                    Chleb  pszenno - żytni           z masłem.
Składniki: mąka  pszenna, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       


ŚRODA 
      11. 04.2018 r. 


    





Chleb  pszenno - żytni           z masłem.
Składniki: mąka  pszenna, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.

Szynka ze spiżarni  bergera.
Składniki: mięso wieprzowe.

Ser   biały  w plasterkach.
Składniki:twaróg /laktoza/.

Sałata  lodowa.
Ogórek  kiszony.
Herbata z cytryną  i cukrem.
Składniki:herbata,cukier,  cytryna.

Kalafiorowa  z ziemniakami -zabielana .
Składniki: szyje z indyka, porcje rosołowe, marchew, seler, pietruszka, kalafior,ziemniaki, śmietana /laktoza/.
Makaron  „kokardka”  gotowany.
Składniki:  mąka  pszenna/gluten, jaja.
Truskawki  świeże.

Cukier  - dodatek.
Składniki: cukier  biały.

Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

Deser  waniliowo-czekoladowy „Serduszko”
Składniki:serwatka, mleko, mleko w proszku.

Chleb  pszenno - żytni  z masłem.
Składniki: mąka  pszenna, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.

Dżem 100% z owoców.
Składniki: 55g  truskawka, 45 g  czerwona  porzeczka.

          
  CZWARTEK
      12.04.2018 r.        
    
Chleb pszenno-żytni             z masłem.
Składniki: mąka żytnia/gluten/, mąka pszenna/gluten/, masło/laktoza/.
Twaróg   ze  szczypiorkiem.
Składniki: twaróg /laktoza/, szczypiorek.
Mielonka  wieprzowa.
Składniki: mięso wieprzowe 60%,białko sojowe/soja i produkty pochodne, mleko łącznie z laktozą.
Sałata.
Dżem 100% z owoców.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Składniki: 55g  truskawka, 45 g  czerwona  porzeczka.
Kakao  na mleku.
Składniki: mleko/laktoza/, soja.
Rosół z makaronem literki.
Składniki: szyje z indyka, porcje rosołowe, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna/gluten/, jaja, natka pietruszki.
Schab  pieczony  w rękawie.
Składniki: schab b/ kości, papryka sypka,sól, pieprz.

Ziemniaki  puree  z mlekiem.
Składniki: ziemniaki  gotowane, mleko/laktoza/.

Sałatka  z buraków.
Składniki: buraki, cebula, pieprz.

Napój  z soku  jabłkowego.
Składniki: 100%  z soku  jabłkowego.
Wafelek  ryżowy.
Składniki: mąka ryżowa.

Miód.
Składniki:  nektar       z kwiatów.
      
          PIĄTEK               

13.04.2018 r.




Chleb  pszenno -  żytni          z masłem.
Składniki: mąka  pszenna, mąka żytnia /gluten/,  masło/laktoza/.
½  jajka  gotowanego.
Składniki: jaja.
Rolada  ustrzycka.
Składniki: mleko/laktoza/.
Papryka  świeża.

Dżem  100%  owoców.
Składniki: 55g moreli,45 g mango.
Kawa  mleczna.
Składniki: mleko/laktoza/, orkisz.

Pomidorowa  z  zacierką – zabielana.
Składniki: szyje  z indyka,marchew, seler, pietruszka,koncentrat pomidorowy,  śmietana/laktoza/,mąka pszenna/gluten/,jaja.
Filet  z ryby  smażony  bez  panierki.
Składniki: ryba,mąka pszenna/ gluten/,olej.

Ziemniaki  purre  z mlekiem.
Składniki:  ziemniaki  gotowane, mleko /laktoza/.

Surówka z kalarepy i pora.
Składniki: kalarepa, por, majonez/jaja,gorczyca/.

Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata  ekspresowa, cukier, cytryna.

Biszkopcik.
Składniki: mąka pszenna/gluten/,jaja.


Ananas  pokrojony  w kostkę.





Składniki  napisane  pogrubioną  czcionką  są alergenami.                                                                                                    Dokładna informacja o wszystkich pozostałych składnikach zawartych w gotowych potrawach do wglądu u Intendenta Szkoły. W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do naturalnej wody źródlanej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spotkanie z higienistką

W piątek nasze przedszkole odwiedziła higienistka. Przeprowadziła pogadankę nt. higieny osobistej. Pokazała, jak prawidłowo myć rączki! Pon...