sobota, 24 września 2016

Jadłospis 26.09. - 30.09.2016r.

PONIEDZIAŁEK    26.09.2016 r.
Śniadanie:
Chleb z masłem
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700,/gluten/ masło /laktoza/

Parówki śląskie  na ciepło
Składniki:mięso wieprzowe i  wołowe ,przyprawy /seler/
Keczup,musztarda

Ogórek  świeży

Kawa  z orkiszem na mleku
Składniki: mleko /laktoza/,  jęczmień, cykoria 30 %, orkisz 20 % -prażone.

Obiad:
Ziemniaczana  z natką pietruszki
Składniki:porcja drobiowa, seler świeży, marchew świeża,natka świeżej pietruszki przyprawa natura (seler, gluten )
Gulasz z szynki wieprzowej
Składniki: mięso z szynki, gluten, soja i pochodne,mąka,pszenna,śmietanka /laktoza/
Kasza jęczmienna i gryczana
Składniki:jęczmień /gluten/kasza gryczana
Surówka z białej rzepy i świeżej papryki
Składniki:rzepa biała,papryka świeża, jogurt naturalny /laktoza/
Napar z herbaty cytrynowej i miętowej

Podwieczorek:
Chleb z masłem 
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700, /gluten/       masło /laktoza/
Pałeczki kukurydziane
Składniki:kaszka kukurydziana
Herbata z cytryną

WTOREK      27.09.2016 r.
Śniadanie:
Mleko  na  gorąco
Zawiera alergeny:  mleko /laktoza/

Chleb baltonowski z masłem 
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700 /gluten/ masło /laktoza/
Dżem truskawkowy
Składniki: truskawka
Jabłko,ziarno  słonecznika

Obiad:
Zupa z jaglanką i natką pietruszki
Składniki:porcje rosołowe,seler, marchew,pietruszka,kucharek,/soja, gluten/ kasza jaglana,natka pietruszki
Schab w rękawie z piekarnika
Składniki:schab,cebula,sól morska,
Sałatka ziemniaczana
Składniki:seler,marchew, pietruszka, ziemniaki, sól morska, pieprz,ogórek kiszony,majonez/jaja,gorczyca/ musztarda /gorczyca/
Herbata miętowa  z cytryną

Podwieczorek:
Chleb z masłem czosnkowym
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700 /gluten/  masło/ laktoza/
Szczypiorek

Herbata  z  cytryną

ŚRODA            28.09.2016 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno - żytni z masłem
Składniki:mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700 /gluten/ masło /laktoza/

Czekolada na mleku
Składniki: mleko /laktoza/
/soja, gluten/
Ser  żółty  /laktoza/

Ananas  świeży w plasterkach

Obiad:
Rosół drobiowy z makaronem literki
Składniki:seler,marchew,pietruszka, makaron/pszenica,jaja/kucharek /soja,gluten/
Udziec z kurczaka pieczony
Składniki:udziec z kurczaka, kucharek/seler,soja/,papryka sypka
Ziemniaki  puree z masłem
Składniki:ziemniaki,masło /laktoza/
Marchew świeża na gęsto
Składniki:marchew świeża,mąka pszenna/gluten/, masło klarowane
Herbata z cytryną

Podwieczorek:
Chleb z masłem
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia 700/gluten/ , masło / laktoza

Sok 100 %  marchew-jabłko
Składniki:zagęszczony sok z marchwi 35 %, zagęszczony sok jabłkowy 65 %

CZWARTEK     29.09.2016 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno - żytni z masłem
Składniki:mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700 /gluten/ masło /laktoza/

Czekolada na mleku
Składniki: mleko /laktoza/
/soja, gluten/
Ser  żółty  /laktoza/

Ananas  świeży w plasterkach

Obiad:
Rosół drobiowy z makaronem literki
Składniki:seler,marchew,pietruszka, makaron/pszenica,jaja/kucharek /soja,gluten/
Udziec z kurczaka pieczony
Składniki:udziec z kurczaka, kucharek/seler,soja/,papryka sypka
Ziemniaki  puree z masłem
Składniki:ziemniaki,masło /laktoza/
Marchew świeża na gęsto
Składniki:marchew świeża,mąka pszenna/gluten/, masło klarowane
Herbata z cytryną

Podwieczorek:
Chleb z masłem
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia 700/gluten/ , masło / laktoza

Sok 100 %  marchew-jabłko
Składniki:zagęszczony sok z marchwi 35 %, zagęszczony sok jabłkowy 65 %

PIĄTEK       30.09. 2016 r.
Śniadanie:
Chleb z masłem 
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700 /gluten/,  masło /laktoza/
Jajko w majonezie
Składniki: jajko,majonez/gorczyca,jaja/
Szczypiorek, papryka  świeża czerwona
Herbata  z cytryną

Obiad:
Pomidorowa z ryżem zabielana
Składniki:porcje rosołowe, seler, marchew, pietruszka, śmietanka              /laktoza/, ryż biały
Placki ziemniaczane z cukrem
Składniki:ziemniaki, mąka pszenna/gluten/, jaja, cukier
Napar z herbaty malinowej  z cytryną

Podwieczorek:
Chleb z masłem
Składniki:mąka pszenna 500, mąka żytnia  700  / gluten/ , masło /laktoza/
Pasta  rybna
Składniki:ryba,twaróg/laktoza




Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że  w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami               
i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w każdej  potrawie  jest wytłuszczony składnik będący alergenem. Wszystkie receptury na każdą przygotowaną potrawę  i wykaz gotowych produktów jakie są używane w kuchni  przy SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 3  im. Arki Bożka  w Rydułtowach  znajdują się do wglądu                    u  Intendenta Szkoły.



WYKAZ   ALERGENÓW:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies,orkisz, kamut).
  2. Skorupiaki  i  produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty  pochodne.
  8. Orzechy (migdały, orzechy  laskowe, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie,
      orzechy pistacjowe, orzechy makadamia  oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty  pochodne.
10. Gorczyca i produkty  pochodne (musztarda).
11. Nasiona sezamu i produkty  pochodne.
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin.
14. Mięczaki (małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Konsultacje z rodzicami

  W dniach 18.10. - 22.10.2021r. w godzinach 15:00 - 16:00 planujemy zorganizować indywidualne konsultacje z rodzicami dotyczące omówienia w...