PONIEDZIAŁEK 26.09.2016 r.
Śniadanie:
Chleb z masłem
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka
żytnia typ 700,/gluten/ masło /laktoza/
Parówki śląskie na ciepło
Składniki:mięso wieprzowe i wołowe ,przyprawy /seler/
Keczup,musztarda
Ogórek świeży
Kawa
z orkiszem na mleku
Składniki: mleko /laktoza/, jęczmień, cykoria 30 %, orkisz 20 % -prażone.
Obiad:
Ziemniaczana z natką pietruszki
Składniki:porcja drobiowa, seler świeży, marchew świeża,natka świeżej
pietruszki przyprawa natura (seler, gluten )
Gulasz z szynki wieprzowej
Składniki: mięso z szynki, gluten, soja i
pochodne,mąka,pszenna,śmietanka /laktoza/
Kasza jęczmienna i gryczana
Składniki:jęczmień /gluten/kasza
gryczana
Surówka z białej rzepy i świeżej
papryki
Składniki:rzepa biała,papryka świeża,
jogurt naturalny /laktoza/
Napar z herbaty cytrynowej i
miętowej
Podwieczorek:
Chleb z masłem
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka
żytnia typ 700, /gluten/ masło /laktoza/
Pałeczki kukurydziane
Składniki:kaszka kukurydziana
Herbata z cytryną
WTOREK 27.09.2016 r.
Śniadanie:
Mleko
na gorąco
Zawiera alergeny: mleko /laktoza/
Chleb baltonowski z masłem
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka
żytnia typ 700 /gluten/ masło /laktoza/
Dżem truskawkowy
Składniki: truskawka
Jabłko,ziarno
słonecznika
Obiad:
Zupa z jaglanką i natką pietruszki
Składniki:porcje rosołowe,seler, marchew,pietruszka,kucharek,/soja,
gluten/ kasza jaglana,natka pietruszki
Schab w rękawie z piekarnika
Składniki:schab,cebula,sól morska,
Sałatka ziemniaczana
Składniki:seler,marchew, pietruszka, ziemniaki,
sól morska, pieprz,ogórek kiszony,majonez/jaja,gorczyca/ musztarda /gorczyca/
Herbata miętowa
z cytryną
Podwieczorek:
Chleb z masłem czosnkowym
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka
żytnia typ 700 /gluten/ masło/ laktoza/
Szczypiorek
ŚRODA 28.09.2016 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno - żytni z masłem
Składniki:mąka pszenna typ 500, mąka
żytnia typ 700 /gluten/ masło /laktoza/
Czekolada na mleku
Składniki: mleko /laktoza/
/soja, gluten/
Ser
żółty /laktoza/
Obiad:
Rosół drobiowy z makaronem literki
Składniki:seler,marchew,pietruszka,
makaron/pszenica,jaja/kucharek /soja,gluten/
Udziec z kurczaka pieczony
Składniki:udziec z kurczaka, kucharek/seler,soja/,papryka
sypka
Ziemniaki puree z masłem
Składniki:ziemniaki,masło /laktoza/
Marchew świeża na gęsto
Składniki:marchew świeża,mąka pszenna/gluten/,
masło klarowane
Herbata z cytryną
Podwieczorek:
Chleb z masłem
Składniki: mąka pszenna 500, mąka
żytnia 700/gluten/ , masło / laktoza
Sok 100 % marchew-jabłko
Składniki:zagęszczony sok z marchwi 35 %,
zagęszczony sok jabłkowy 65 %
CZWARTEK 29.09.2016 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno - żytni z masłem
Składniki:mąka pszenna typ 500, mąka
żytnia typ 700 /gluten/ masło /laktoza/
Czekolada na mleku
Składniki: mleko /laktoza/
/soja, gluten/
Ser
żółty /laktoza/
Obiad:
Rosół drobiowy z makaronem literki
Składniki:seler,marchew,pietruszka,
makaron/pszenica,jaja/kucharek /soja,gluten/
Udziec z kurczaka pieczony
Składniki:udziec z kurczaka, kucharek/seler,soja/,papryka
sypka
Ziemniaki puree z masłem
Składniki:ziemniaki,masło /laktoza/
Marchew świeża na gęsto
Składniki:marchew świeża,mąka pszenna/gluten/,
masło klarowane
Herbata z cytryną
Podwieczorek:
Chleb z masłem
Składniki: mąka pszenna 500, mąka
żytnia 700/gluten/ , masło / laktoza
Sok 100 % marchew-jabłko
Składniki:zagęszczony sok z marchwi 35 %,
zagęszczony sok jabłkowy 65 %
PIĄTEK 30.09. 2016 r.
Śniadanie:
Chleb z masłem
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka
żytnia typ 700 /gluten/, masło /laktoza/
Jajko w majonezie
Składniki: jajko,majonez/gorczyca,jaja/
Szczypiorek, papryka świeża czerwona
Herbata z
cytryną
Obiad:
Pomidorowa z ryżem zabielana
Składniki:porcje rosołowe, seler, marchew,
pietruszka, śmietanka /laktoza/, ryż biały
Placki ziemniaczane z cukrem
Składniki:ziemniaki, mąka pszenna/gluten/, jaja,
cukier
Napar z herbaty malinowej z cytryną
Podwieczorek:
Chleb z masłem
Składniki:mąka pszenna 500, mąka
żytnia 700 / gluten/ , masło /laktoza/
Pasta rybna
Składniki:ryba,twaróg/laktoza
Zgodnie z rozporządzeniem
Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom
informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,
muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują
kwestie związane z alergiami
i nietolerancją pokarmową. W
związku z powyższym w każdej
potrawie jest wytłuszczony składnik
będący alergenem. Wszystkie receptury na każdą przygotowaną potrawę i wykaz gotowych produktów jakie są używane w
kuchni przy SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 3 im. Arki Bożka w Rydułtowach
znajdują się do wglądu
u Intendenta Szkoły.
WYKAZ ALERGENÓW:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica,
żyto, jęczmień, owies,orkisz, kamut).
2. Skorupiaki i
produkty pochodne.
3. Jaja i produkty
pochodne.
4. Ryby i produkty
pochodne.
5. Orzeszki ziemne
(arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty
pochodne.
7. Mleko i
produkty pochodne.
8. Orzechy (migdały,
orzechy laskowe, orzechy włoskie,
orzechy pekan, orzechy brazylijskie,
orzechy
pistacjowe, orzechy makadamia oraz
produkty przygotowane na ich bazie).
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty
pochodne (musztarda).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin.
14. Mięczaki (małże, kalmary, ślimaki, ostrygi,
ośmiornice i trąbiki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz