niedziela, 17 września 2017

Jadłospis 18.09. - 22.09.2017r.

DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK

    PONIEDZIAŁEK

         18.09.2017


    




Chleb pszenno - żytni  z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten mąka żytnia typ 700, /gluten/. masło/laktoza/.
Pasztet  królewski.
Składniki: mleko /laktoza/, przyprawy.
Pikle  ogórkowe.
Herbata  z cukrem i cytryną.
Składniki: mleko/laktoza/, soja.
II śniadanie:
Owoc  granatu.
Zupa -kapuśniak z ziemniakami.
Składniki: porcje  rosołowe, kapusta kiszona,marchew, seler, pietruszka- korzeń, majeranek.
Ryż  na mleku.
Składniki: mleko/laktoza/, ryż biały/gluten/
Masło  topione do polania.
Składniki: masło klarowane/laktoza/, masło osełka/laktoza/.
Cukier.
Herbata z cytryną  i  liściem świeżej mięty.
Składniki: herbata czarna ekspresowa, cytryna,liść mięty.
Chleb pszenno - żytni  z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten mąka żytnia typ 700, /gluten/. masło/laktoza/.

Szynka  wieprzowa.
Napój  pomarańczowy.
Składniki: zagęszczony sok pomarańczowy.


     WTOREK    
    

        19.09.2017   




Grahamka z masłem.
Składniki: mąka pszenna /gluten/, masło/laktoza/.
Baleron  gotowany.
Składniki: mleko /laktoza/.
Sałata lodowa.
Herbata z cukrem i cytryną.


II  śniadanie:  rzodkiewka.
Zupa o smaku pomidorowym z  jarzynami- zabielana.
Składniki:koncentrat pomidorowy, porcje rosołowe, seler, marchew, pietruszka, śmietana /laktoza/.
Kluski czarne z boczkiem.
Składniki: ziemniaki, mąka ziemniaczana/gluten/, jaja,boczek.
Mix  herbat z cukrem i cytryną.
Składniki:  herbata „MALINA”, herbata „MIĘTA”, cukier, cytryna.
Chleb pszenno- żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten mąka żytnia typ 700, /gluten/. masło/laktoza/.
Jogurt  owocowy.
Składniki: mleko /laktoza/.
Rodzynki.


  ŚRODA
      20.09.2017         




Chałka drożdżowa z masłem.
Składniki: mąka pszenna /gluten/, mąka żytnia /gluten/, drożdże, jaja.
Mleko  gotowane.
Składniki: mleko/laktoza/.

„Cinis”  gwiazdki do mleka.
Składniki:mąka pszenna pełnoziarnista, mąka kukurydziana, cukier, tłuszcz palmowy.
II  śniadanie: papryka  świeża żółta.
Rosół na wywarze mięsno-jarzynowym  z makaronem  gwiazdka i natką  pietruszki.
Składniki: porcje rosołowe,ziemniaki, seler, marchew,  korzeń pietruszki, fasola czerwona.
Paluszki  rybne.
Składniki: ryba, jaja, olej.
Ziemniaki  puree z mlekiem.
Składniki: ziemniaki, mleko/laktoza/.
Surówka z marchewki  i pora  ze śmietaną.
Składniki: marchew, por, śmietana/laktoza/.
Woda  z cytryną.
Składniki: woda,  cytryna.
Chleb  pszenno-  żytni        z  masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten mąka żytnia typ 700, /gluten/. masło/laktoza/.

Owoc.
          
  CZWARTEK
      21.09.2017       
    
Chleb pszenno - żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, mąka żytnia typ 700, /gluten/. masło/laktoza/.
Ser  żółty.
Składniki: mleko  /laktoza/.
Pomidory  malinowe.
Składniki: pomidory.
Kiełki  brokuła.
Kakao  na mleku.
Składniki: mleko/laktoza/, kakao/soja/.
II  śniadanie: arbuz  w plasterkach.
Cebulowa - krem  zabielana.
Składniki: porcje rosołowe, cebula,seler, marchew, pietruszka, śmietana/laktoza/.
Filet z kurczaka smażony na maśle klarowanym w sosie zabielanym.
Składniki: filet z kurczaka, sól, pieprz, mąka pszenna/gluten/, masło klarowane/laktoza/,śmietana /laktoza/.
Kasza jęczmienna  i  kasza  gryczana.
Składniki: kasza  jęczmienna/ gluten/, kasza gryczana prażona.
Rzodkiewka  z sałatą  lodową z dodatkiem majonezu.
Składniki: rzodkiewka, sałata lodowa, majonez /gorczyca, jaja/.
Napój  jabłkowy.
Składniki: sok  100% jabłkowy, woda.
Kołaczyk  z marmoladą.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, jaja, drożdże, marmolada.

Herbata  z  cukrem            i  cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa,cukier, cytryna.
      
   PIĄTEK                22.09.2017 r.


Chleb  pszenno - żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia typ 700, /gluten/. masło/laktoza/.
Pasta z twarogu  i  ryby.
Składniki: mleko/laktoza/, ryba  w  oleju, musztarda /gorczyca/.
Szczypiorek.
Herbata z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

II  śniadanie: ogórek  świeży  w plasterkach.
Szpinakowa  z ziemniakami – zabielana.
Składniki:  porcje  rosołowe, szyje             z indyka, seler, pietruszka, ziemniaki, szpinak „baby”, śmietana /laktoza/.
Racuszki z maślanki.
Składniki: maślanka/laktoza/, mąka pszenna/gluten/, olej, jaja.
Jabłka tarte z dodatkiem rodzynek.
Składniki: jabłka, rodzynki.
Napar z herbaty malinowej z cytryną.
Składniki;  herbata „Malina”-potrójna ilość.

Sandwicze z chleba pszenno - żytniego         z masłem czosnkowym.
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło/laktoza/,czosnek.
Keczup.
Składniki: 200 g pomidorów zużyto  do  wyprodukowania 100g keczupu.
Herbata  z cytryną.





Składniki napisane pogrubioną  czcionką  są alergenami.                                                                                                

Dokładna informacja o wszystkich pozostałych składnikach zawartych w gotowych potrawach do wglądu u Intendenta Szkoły. W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do naturalnej wody źródlanej.


                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spotkanie z higienistką

W piątek nasze przedszkole odwiedziła higienistka. Przeprowadziła pogadankę nt. higieny osobistej. Pokazała, jak prawidłowo myć rączki! Pon...