niedziela, 20 listopada 2016

Jadłospis 21.11. - 25.11.2016r.

PONIEDZIAŁEK    21.11.2016 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło/laktoza/.
Parówki  śląskie.
Składniki: mięso wieprzowe, drobiowe.
Musztarda  miodowa.
Składniki: gorczyca.
Papryka  świeża  żółta.
Herbata czarna z cukrem i cytryną.

Obiad:
Ogórkowa  zabielana z warzywami z dodatkiem  ziaren słonecznika.
Składniki: seler, marchew,pietruszka, ogórek kiszony, śmietanka /laktoza/.
Makaron  świderki z twarogiem polany masełkiem  posypany cukrem.
Składniki: mąka pszenna/gluten/, twaróg /laktoza/
Kompot z truskawek konserwowych.
Składniki: truskawki ,woda, cukier.
Jabłko -  sponsor.

Podwieczorek:
Chleb z masłem  zapiekany.
Składniki: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 700, /gluten/, masło/laktoza/.

Ser  żółty.
Składniki: mleko /laktoza/.
Mleko.
Składniki: mleko /laktoza/.

WTOREK     22.11.2016 r.
Śniadanie:
Chleb pszenno-żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/

Pasta mięsna.
Składniki: mięso z fileta z indyka, musztarda /gorczyca/
Ogórek kiszony.
Jabłko – sponsor..

Obiad:
Jarzynowa czysta z kaszą manną.
Składniki: porcje rosołowe, marchew, seler, pietruszka, kasza  manna.
Udziec z kurczaka pieczony.
Składniki: udziec z kurczaka, przyprawy.
Ziemniaki  puree z mlekiem.
Składniki: ziemniaki, mleko /laktoza/.
Surówka z porów i  jabłek z dodatkiem majonezu  i jogurtu.
Składniki:por,jabłka, jogurt naturalny /laktoza/,majonez /jaja,gorczyca/.
Napar z herbaty malinowej.
Składniki: podwójna ilość herbata MALINA,cukier, cytryna.

Podwieczorek:
Jogurt naturalny ZOTT z musem.
Składniki: mleko /laktoza/

Chrupki kukurydziane.
Składniki: mąka kukurydziana.

ŚRODA        23.11.2016 r.
Śniadanie:
Chleb razowy z masłem.
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia  2000 /gluten/, mąka sojowa, masło /laktoza/

Szynka z pieca.
Składniki: mięso z szynki wieprzowej.
Pomidor  cherry.
Herbata czarna z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspersowa, cukier, cytryna.

Obiad:
Ziemniaczana z dodatkiem lubczyka.
Składniki: szyje z indyka, seler, marchew, pietruszka, ziemniaki.
Gulasz z karkówki  zabielany.
Składniki:karczek b/kości, mąka pszenna /gluten/, śmietanka /laktoza/.
Kasza  jęczmienna na sypko.
Składniki: kasza mazurska /gluten/.
Sałatka z buraków z dodatkiem fasoli czerwonej.
Składniki:burak, fasola  czerwona, cebula.
Herbata malinowo – miętowa.

Podwieczorek:
Chleb baltonowski z masłem
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/

Dżem  truskawkowy 100%.

Kawa mleczna  z orkiszem.
Składniki: mleko /laktoza/, kawa /orkisz, soja/.

CZWARTEK 24.11.2016 r.
Śniadanie:

Bułka  pszenna z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500,  masło /laktoza/.

Mleko .
Składniki: mleko /laktoza/ mąka pszenna, owsiana, kukurydziana.

Mus z jabłek- dodatek .

Obiad:
Marchewkowa miksowana  z dodatkiem groszku zielonego.
Składniki: seler, pietruszka,marchew, groszek  zielony.
De volaille z papryką świeżą.
Składniki: filet z kurczaka,papryka świeża.
Ziemniaki puree z mlekiem.
Składniki: ziemniaki, mleko /laktoza/.
Kapusta biała na lekkiej zasmażce.
Składniki: kapusta biała, masło klarowane/laktoza/,mąka pszenna /gluten/.
Kompot z jabłek z dodatkiem laski  cynamonu.
Składniki: jabłka, cytryna, laska cynamonu.

Podwieczorek:
Kanapka z chleba  pszenno- -żytniego.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/.
Rzodkiewka.
Szczypior.

PIĄTEK                25.11. 2016 r.
Śniadanie:
Chleb  pszenno -żytni z masłem.
Składniki: mąka pszenna 500, mąka żytnia  700 /gluten/, masło /laktoza/.

Jajko w majonezie.
Składniki: jaja, majonez /jaja, gorczyca/.

Kiełki rzodkiewki.
Herbata  malinowa z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata MALINA, cukier, cytryna.

Obiad:
Zupa z żurku z dodatkiem ziemniaków      i majeranku.
Składniki: szyje z indyka, seler, marchew, pietruszka, ziemniaki, majeranek.
Filet „Sola” w cieście naleśnikowym.
Składniki: ryba, jaja, mąka pszenna /gluten/, jaja, mleko, olej.
Sos  pomidorowy  zabielany.
Składniki: śmietanka/laktoza/, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna /gluten/.
Ryż na sypko.
Składniki: ryż biały długoziarnisty.
Sałatka ze szpinaku „baby”.
Składniki: szpinak, pomidor, olej.
Herbata czarna z cukrem i cytryną.
Składniki: herbata ekspresowa, cukier, cytryna.

Podwieczorek:
Biszkopty bezcukrowe.
Składniki: mąka pszenna, masa jajowa.

Jabłko pieczone.



Składniki napisane pogrubioną  czcionką  są alergenami.                                                                                                    Dokładna informacja o wszystkich pozostałych składnikach zawartych w gotowych potrawach do wglądu u Intendenta Szkoły. W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do naturalnej wody źródlanej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spotkanie z higienistką

W piątek nasze przedszkole odwiedziła higienistka. Przeprowadziła pogadankę nt. higieny osobistej. Pokazała, jak prawidłowo myć rączki! Pon...